опис подручја јасеновачке групе логора

Област претворена у логор

 

Оснивање система јасеновачких логора започето је током августа 1941. године на левој обали реке Саве, недалеко од места Јасеновац. Био је то највећи логорски комплекс у НДХ. Обухватао је простор од око 210 квадратних километара. Представљао је групу логора у чијем саставу су се налазили Логор I Крапје, Логор III Брочице, Логор III Циглана, Логор IV Кожара, Логор V Стара Градишка, логори у Дубичким кречанама код Хрватске Дубице и у селу Уштици на десној обали реке Саве, насупрот Јасеновца, као и  економије и стратишта попут оних у селима Млака, Јабланац, Глеђани, Церовљани, Бистрица, Драксенић, Доња Градина…

Логори јасеновачке групе

Логор I Крапје

Подигнут у августу 1941. у залеђу села Крапје, 12 км од места Јасеновца.

Логор II Брочице

Подигнут у августу 1941. на лединама Брочке Јасенице на око 2 км од места Јасеновац у смеру Новске.

Логор III Циглана

Формиран у јесен 1941. у бившој циглани недалеко од места Јасеновац. Централни је и највећи логор у систему јасеновачке групе логора.

Логор IV Кожара

Подигнут у првој половини 1942. у центру места Јасеновац, у објектима предратне кожарске занатске радионице.

Логор V Стара Градишка

Стара аустроугарска казнионица на левој обали реке Саве, низводно од Јасеновца. Почетком 1942. претворена у логор.

Река Сава

Логори на обали реке Саве

{

„КЦЛ Јасеновац је комплекс логора, сабиралишта и губилишта лоцираних у средњем току Саве на површини од 210 км2 и на потезу од Јасеновца до Старе Градишке.“

 

„Против заборава и табуа“, Владимир Дедијер, стр. 328.

Логор V

Стара Градишка

Стара Градишка је на левој обали Саве, низводно од Јасеновца, на­супрот Босанској Градишки. То је стара аустроугарска казнионица касније претворена у логор.

Доња Градина

Највеће губилиште и стратиште логора Јасеновац. Налази се на левој обали Саве, насупрот Босанској Градишки. Усташе су изабрале Градину за масовне покоље из много разлога, од којих су најважнији били осамљеност, добра природна заштита и неприступачност страним лицима. На слици се виде по злу чувене „Топола уздаха“ и кућа предратног сељака Пере Вукића где су усташе на монструозне начине мучиле затворенике.