Март 1943 - април 1945.

 

Трећи период постојања јасеновачких логора трајао је од марта 1943. до априла 1945. На основу дешавања у јасеновачкој  групи логора и ово раздобље се може поделити на две фазе. Прва почиње  доласком Ивице Бркљачића на место заповедника Логора III Циглана и траје до септембра 1944. Током овог периода животне прилике у овом логору постају нешто лакше. С пролећа 1943. унутар Логора Циглана укинут је његов најозлоглашенији део “Логор III Ц”. Масовне ликвидације постале су ређе. Заточеници су имали право да као “награду за добро владање” шаљу пошту и примају пакете. Доласком групе жена из Старе Градишке оформљен је у јуну 1943. женски логор у оквиру Логора III Циглана. Друга фаза обухвата време од јесени 1944. до априла 1945. То је период поновних масовних ликвидација. У јесен 1944. почиње потпуна ликвидација Логора V Стара Градишка. Из Старе Градишке, логора Лепоглава и читавог простора НДХ у Логор III Циглана свакодневно стижу транспорти са заточеницима. Као и током ранијих масовних убијања жртве се не уводе у логор већ се одмах одводе у Градину на ликвидацију. Убиствима у Градини и на Гранику интезивно се смањује број логораша у логору Циглана.

На слици: заточеници логора Јасеновац плету корпе од прућа. У позадини се виде бараке. Слика је направљена 1942. или 1943. године.

Фото: Музеј жртава геноцида, инв. бр. 255

Личности

Приче о личностима које су обележиле трећи период постојања логора Јасеновац, често су везане за организовање отпора у логору.

На слици: Др Мило Бошковић, народни херој, убијен у Јасеновцу 21. септембра 1944.

Фото: Музеј жртава геноцида, инв. бр.178

Догађаји

 

На слици: Фудбалска утакмица у Јасеновцу у присуству представника Међународног Црвеног крста.

Фото: Музеј жртава геноцида