Милан Божић

Милан Божић

протојереj, вероучитељ у Сарајеву

 

Прота Божић ухапшен је у Сарајеву, доведен у Загреб 17. V 1941. и затворен у затвор загребачке полиције у Петрињској улици, у ћелији број 34, на III спрату. С њим је у затвору био митрополит Петар, с којим је заједно и доведен у Загреб. Из Загреба је прота Божић одведен у логор „Даница” код Копривнице, одакле је у једном транспорту 30. VI  1941. пребачен у Госпић и смештен у казнени завод где је у току ноћи између 1. и 2. VII 1941. убијен.

Споменица православних свештеника 1941.-1945., стр. 38-39

Јован Станојевић

Јован Станојевић

протојереј-ставрофор, арх. заменик и члан Црквеног суда у Пакрацу, Епархија пакрачка

Протојереј Станојевић ухапшен је у Пакрацу 28. IV 1941. Прво је био у пакрачком среском затвору, затим одведен у логор „Даница” код Копривнице.

У Копривници је страховито мучен. Људи који су га видели причају да је био сав помодрео и да се једва кретао. Из Копривнице је ноћу 1.VII 1941 пребачен у Госпић у казнени завод, где је опет тучеn. Између 1. и 2. VII 1941, под јаком усташком стражом, прота Станојевић је из Госпића одведен под Велебит и ту убијен као и многобројни православни свештеници и остали родољуби.

Споменица православних свештеника 1941.-1945., стр. 135

Душан Суботић

Душан Суботић

протојереј, архијерејски намесник и парох из Босанске Градишке, Епархија бањалучка

Ухапшен је од усташа неколико дана после проглашења НДХ и одведен у манастир часних сестара у Босанској Градишки, где је био страшно мучен и малтретиран. Из манастира је преведен преко Саве у Стару Градишку, одакле је одведен у Бањалуку и затворен у бањалучки Кастел. Петог маја изведен је из Кастела и одведен у усташки стожер, где се налазио епископ Платон, који је тога дана изведен из свога двора. Заједно са епископом Платоном спроведен је једним аутомобилом према Котор Вароши. На обали реке Врбање, 5—6 км. од Бањалуке, убијен је заједно са епископом Платоном и бачен у реку. Вода му је избацила леш 24. маја у селу Врбањи, где је и сахрањен.

Споменица православних свештеника 1941.-1945., стр.  137

 

Јован Д. Магарашевић

Јован Д. Магарашевић

протојереј, арх. намесник и парох у Тузли, Епархија зворничко-тузланска

Затворен је од усташа 16. V 1941. године у Тузли. Ту је остао до 27. маја, када је отпремљен у логор у Копривници. Из Копривнице је пребачен у Госпић 1. VII 1941, где је ноћу између 1. и 2. јула убијен.

Споменица православних свештеника 1941-1945, стр. 95

 

 

 

Рафаило Момчиловић

Рафаило Момчиловић

игуман, настојатељ, манастира Шишатовац, Епархија сремска

25. VIII 1941. дошао је у м. Шишатовац са усташама полициски пристав др. Никола Бунтак и ухапсио игумана Рафаила и још три калуђера: Димитрија, Германа и Теофила. Игуман Рафаило је одведен у Славонску Пожегу.

У возу су игуману почупали целу браду и страховито га тукли, као и остале, гонећи их да певају разне песме. На железничкој станици у Славонској Пожеги игуман је са осталим калуђерима чекао до 21 час увече, када је стигао воз из Сл. Брода и довезао око 400 ухапшених Срба сељака из срезова Босанског Брода и Дервенте. На станици су их усташе сврстали по четири у ред и на чело поворке ставили игумана Рафаила са три калуђера и тако формирану колону провели кроз град.

Пред поворком је ишао један камион са усташама а око колоне такође усташе, наоружани пушкама. Усташе су их успут тукли, тако да су старци, међу њима и игуман, посртали и падали, што је усташе још више разбешњавало да их туку и да их терају црквену песму “Свјати Боже”.  У логору пред болницом стајали су пуна два часа, где су сви одреда били тучени. Затим су им наредили да трчећим кораком улазе у бараке. Игуман Рафаило, сасвим измрцварен и испребијан, пао је, а остали су морати трчећи газити преко њега. Пренесен је у бараку без свести, затим у логорску болницу, па после четири дана возом пребачен у београдску болницу. У београдској болници је установљено да му је било поломљено пет ребара, око јако модро и натечено, а лице сво у ранама. У болници је задржан на лечењу али је 3. IX 1941. умро од задобијених повреда.

Споменица православних свештеника 1941.-1945., стр. 97

 

 

 

 

Милан Р. Диклић

Милан Р. Диклић

свештеник, парох у Косињу, Епархија горњо-карловачка

Свештеник Диклић ухапшен је у своме стану у Доњем Косињу 18. VI 1941. и одведен у логор у Госпићу. У логору је виђен у другој половини јуна 1941. и зна се да је одведен на Велебит у Јадовно и ту убијен. Са њим је у госпићком логору био и свештеник Урош Рајчевић, парох из Могорића, па су поделили исту судбину.

 Споменица православних свештеника 1941.-1945., стр. 62