21. i 22. IV 1945.

Posljednja grupa žena likvidirana je 21. travnja 1945. Istoga dana svi preostali muški zatočenici (na večernjoj prozivki bilo je još samo 1073 živih zatočenika) premješteni su u zidanu dvokatnicu u istočnom dijelu logora. Oko 10 sati ujutro 22. travnja 1945. godine oko 600 posljednjih zatočenika odlučilo se na pokušaj proboja iz logora. Od njih 600 proboj je preživjelo 106. Svi ostali ubijeni su na putu od logorske zgrade do istočnih logorskih vrata, na livadama prema Košutarici, ili su se potpuno iznemogli utopili u hladnoj rijeci Savi. Oko 470 bolesnih, starih i nemoćnih zato­ čenika nije sudjelovalo u proboju. Njihova sudbina potpuno je nepoznata. Vjerojatno su bili ubijeni i spaljeni zajedno s logorskim objektima. 

Ustoga dana, samo nekoliko sati kasnije, proboj su izvršili i poslednji zatočenici Kožare. Od 167 zatočenika proboj je preživjelo samo njih 11. Prema brojčanim pokazateljima o broju posljednjih zatočenika Logora III Ciglana, navedenim u sjećanjima logoraša, nakon ubojstva posljednjih žena u logom, preostalo je 1.240 muških zatočenika. Kako je proboj preživjelo samo 117 logoraša, dolazimo do zastra­ šujuće brojke od 1.223 muškaraca koji su izgubili život u posljednjem danu postojanja logora.

U samom mjestu Jasenovac preostalo je još nekoliko zatočenika na radu u ustaškoj bolnici i mehaničkoj radionici Brzi sklop. Povlačeći se prema Zagrebu, pred dolaskom jedinica Jugoslavenske armije, ustaške su postrojbe ostavljajući leševe i ruševine napustile Koncentracioni logor i samo mjesto Jasenovac. Sa sobom su poveli i dio posljednjih zatočenika logora.

Nataša Mataušić, Fotomonografija, str.114-115