Виртуелни музеј Јасеновца

O ПРОЈЕКТУ

ВИРТУЕЛНИ МУЗЕЈ ЈАСЕНОВЦА

Пројекат је настао из потребе да се на свеобухватан начин приступи феномену система концентрационих и логора смрти Јасеновац – и то како са историјске и чињеничке стране тако и са уметничке. Намера аутора је да се овим путем развија и негује култура сећања као део система вредности заснованог на хуманости, поштовању живота и права сваког човека кроз објективан и утемељен приступ овој, вероватно најболнијој, теми наше заједничке историје.

Пројекат „Виртуелни музеј Јасеновца“ се састоји од четири компоненте које функционишу заједно и међусобно се допуњавају: aудио изложбе, веб апликације, вебсајта и скулптуре.

На слици: један од елемената изложбе „Јасеновац. Логор смрти. Земља живих“.
Фото: лична архива аутора

Вебсајт пројекта

Овај вебсајт је једна врста онлајн хрестоматије у којој су сабрани текстови и исечци текстова из бројних извора и приказана обимна фотодокументација Архива Југославије и Музеја жртава геноцида. Циљ вебсајта је да, на једном месту, омогући истраживачу систематичан и једноставан преглед неопходних информација о логору Јасеновац и да правце за даље истраживање литературе и извора.

Обимна грађа је систематизована у десет поглавља која су поређана хронолошким редом, од догађаја и процеса који су у Југославији и НДХ претходили оснивању система логора Јасеновац и идеолошких основа усташког покрета, преко три периода који се могу издвојити у његовом функционисању, до затварања логора и епилога који је уследио након тога.

Процес прикупљања грађе није завршен а обзиром на обимност документације и доступне ресурсе – и не може бити завршен ускоро. Сигурни смо да ће временом ова база постајати све потпунија и пружати бољи увид у комплексни феномен логора Јасеновац.

У реализацији овог пројекта пројекат су подржале следеће институције:

– Министарство културе и информисања Републике Србије
– Музеј жртава геноцида
– Архив Југославије
– Архив Српске православне цркве
– Народна библиотека Србије

Посебно се захваљујемо издавачкој кући NNK Internacional.

Аудио изложба „Јасеновац. Логор смрти. Земља живих“

Аудио изложба је настала као уметничка интерпретација историјске грађе и представља комбинацију инсталације у простору и специјално дизајнираних аудио прича које посетиоц може да служа путем свог мобилног телефона.

Изложба се састоји од осам личних прича о жртвама логора, које су засноване на истинитим догађајима али представљају њихову фикцијску обраду.

Изложба је до сада одржана у Галерији Прогрес у Београд и музеју „21. октобар“ у Крагујевцу а њен пут се наставља даље.  Изложбу је током 2021. године видело преко 2000 посетилаца.

Погледајте неке од медијских објава о аудио изложби.

Реализацију изложбе подржале су следеће организације и институције:

Општина Стари Град

Галерија Штаб

Галерија Прогрес

Avala Studios

Ауторски тим изложбе (и пројекта у целини) чине:

  • Агенција NextGame – носилац пројекта
  • Дарко Николић и Богдан Шпањевић – аутори пројекта
  • Јасмина Тутуновић Трифунов – стручни сарадник, Музеј жртава геноцида
  • Јована Блануша – реализација пројекта
  • Наталија Страхинић и студио Waveform 10 – дизајн звука
  • Александра Јелић – концепт интеракција
  • Радиовоје Раша Буквић и Бојана Ковачевић Гајин – глумци
Веб апликација

Веб апликација је направљена као централни део аудио изложбе и садржи осам аудио прича које су конципиране тако да се слушају у одређеним тренуцима током посете изложби.

Урађена је и видео верзија апликације која садржи осам кратких филмова.

Гвоздена књига

Гвоздена књига Јасеновца је скулптура / просторна инсталација уметника Виктора Киша и представља део изложбе. Конципирана је тако да свака страница ове књиге кореспондира са једном причом из мобилне апликације и представља њену манифестацију у простору.

Гвоздена књига Јасеновца

Ауторско дело уметника Виктора Киша