Август 1941 - jун 1942.

Први период постојања јасеновачке групе логора обухвата време од њиховог оснивања током августа 1941. па до козарачке офанзиве која је отпочела у јуну 1942. године. Ово раздобље у трајању од скоро десет месеци имало је своје две фазе. Прву фазу представљао је период формирања логора. Тада се оснивају, а затим, након четири месеца и укидају логори Крапје и Брочице. Логор III Циглана почео је са радом 16. новембра 1941. године. Услед изузетно лоших услова, злостављања, тешког рада, свакодневних ликвидација, глади и зиме страда велики број заточеника. Почетком 1942. Доња Градина постаје главно логорско стратиште, а казнионица у Старој Градишки део јасеновачке групе логора. У јануару 1942. уочи доласка међународне комисије гради се шест барака за смештај заточеника, болница и амбуланта. Током друге фазе која је трајала од посете међународне комисије у фебруару 1942. године  у логор се на ликвидацију доводи све већи број људи, жена и деце. С пролећа 1942. покрај зграде Циглане изграђен је крематоријум који је радио око три месеца.

 

На слици: Усташе и Немци пред стварима одузетим од логораша.
Фото: Aрхив Југославије инв. бр. 5031

Личности

Међу безбројним безименим жртвама логора Јасеновац, неке личности су остале запамћене а приче о њима прибележене у разним сведочанствима и документима. Упознајте неке од логораша логора Јасеновац и прочитајте приче о њима.

На слици: Народни херој Митар Трифуновић Уча
Фото: Музеј жртава геноцида

Догађаји

Постоје мишљења да је први период у постојању јасеновачке групе логора трајао од њиховог оснивања у августу/септембру 1941. до јуна 1942. тј. до почетка офанзиве на Козари.

На слици: одузимање ствари заточенцима при уласку у логор.

Фото: Архив Југославије, инв. бр. 5031