Мит о Јасеновцу

Oбласт претворена у логор

 

Концентрациони логор Јасеновац основан је током августа 1941. године на левој обали реке Саве, недалеко од места Јасеновац. Био је то највећи концентрациони логор у НДХ. Обухватао је простор од око 210 квадратних километара. Представљао је групу логора у чијем саставу су се налазили логор И Крапје, логор ИИ Брочице, логор ИИИ Циглана, логор ИВ Кожара, логор В Стара Градишка, логори у Дубичким кречанама код Хрватске Дубице и у селу Уштици на десној обали реке Саве, насупрот Јасеновца, као и економије и стратишта попут оних у селима Млака, Јабланац, Глеђани, Церовљани, Бистрица, Драксенић и Доња Градина.

Трећи период

Трећи период постојања КЛ Јасеновац трајао је од март 1943. до априла 1945. На основу дешавања у логору и ово раздобље се може поделити на две фазе. Прва почиње доласком Ивице Бркљачића на место заповедника логора и траје до септембра 1944. Током овог периода животне прилике у логору постају нешто лакше. С пролећа 1943. унутар Логора Циглана укинут је његов најозлоглашенији део “Логор III-ц”. Масовне ликвидације постале су ређе. Заточеници су имали право да као награду за добро владање шаљу пошту И примају пакете. Друга фаза обухвата време од јесени 1944. до априла 1945. То је период поновних масовних ликвидација. Из Старе Градишке у Логор Циглана свакодневно стижу транспорти са заточеницимакоје које махом чине хрватски комунисти. Као и током ранијих масовних убијања жртве се не уводе у логор већ се одмах одводе у Градину на ликвидацију. Убиствима у Градини и на Гранику интезивно се смањује број логораша у логору Циглана.

На слици: Фудбалска утакмица у централном логору III Циглана, током 1943. у присуству представника комисије Међународног Црвеног крста

Фото: Музеј жртава геноцида

Логори јасеновачке групе

Логор I Крапје

Подигнут у августу 1941. у залеђу села Крапје, 12 км од места Јасеновца.

Логор II Брочице

Подигнут у августу 1941. на лединама Брочке Јасенице на око 2 км од места Јасеновац у смеру Новске.

Логор III Циглана

Формиран у јесен 1941. у бившој циглани недалеко од места Јасеновац. Централни је и највећи логор у систему јасеновачке групе логора.

Логор IV Кожара

Подигнут у првој половини 1942. у центру места Јасеновац, у објектима предратне кожарске занатске радионице.

Логор V Стара Градишка

Стара аустроугарска казнионица на левој обали реке Саве, низводно од Јасеновца. Почетком 1942. претворена у логор.

Логори на обали реке Саве

„KЦЛ Јасеновац је комплекс логора, сабиралишта и губилишта лоцираних у средњем току Саве на површини од 210 км2 и на потезу од Јасеновца до Старе Градишке“

Владимир Дедијер  и Антун Милетић (1991),  Против заборава и табуа (Јасеновац 1941 – 1991), ИП Прогрес Сарајево и Удружење за истраживање геноцида и ратних злочина, Београд

На слици: лева обала реке Саве

Фото:  Музеј жртава геноцида

Логор V Стара Градишка

Стара Градишка је на левој обали Саве, низводно од Јасеновца, на­супрот Босанској Градишки. То је стара аустроугарска казнионица касније претворена у логор.

На слици: Логор V Стара Градишка сликан у јесен 1942.
Фото: Музеј жртава геноцида, инв. бр. 392

Доња Градина

Највеће губилиште и стратиште логора Јасеновац. Налази се на левој обали Саве, насупрот Босанској Градишки. Усташе су изабрале Градину за масовне покоље из много разлога, од којих су најважнији били осамљеност, добра природна заштита и неприступачност страним лицима. На слици се виде по злу чувене „Топола уздаха“ и кућа предратног сељака Пере Вукића где су усташе на монструозне начине мучиле затворенике.

Фото: Музеј жртава геноцида