Važnost Dubičkih krečana za jasenovački logor

Naziv krečane vezuje se za proizvodnju kreča na tom prostoru prije početka Drugog svjetskog. Kreč se potom prodavao po okolnim mjestima. Postojale su tri zidane peći u kojima se na visokim temperaturama palio krečni kamen. Bile su vlasništvo Jove Biukovića, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata zatočen u logoru Ciglana odakle je vraćen u Dubičke krečane jer je bio najbolje upućen u tehniku dobivanja kreča. Pred kraj rata ondje je i likvidiran.

Zbog velike potrebe za krečom ustaše su sredinom 1942. godine ondje formirali ispostavu jasenovačkog logora. U to su vrijeme na tom prostoru izvođeni veliki građevinski radovi (npr. zidanje zida oko logora III) za što su bile potrebne velike količine kreča. Drugi razlog njegove masovne upotrebe bio je razrađen sustav likvidacija zatočenika, čija su tijela u grobnicama bila posipana slojem kreča kako bi se ubrzao proces raspadanja. Broj zatočenika koji su radili na krečanama iznosio je oko 30, a bili su podijeljeni u grupe za rad na pećima, u šumi i u kamenolomu.

Iako je potreba za krečom bila osnovni razlog inkorporiranja krečana u sistem jasenovačkog logora, one su ubrzo postale masovno gubilište. Najprije za stanovnike okolnih potkozarskih i banijskih sela.

Jasenovac 1945.-1947. Fotomonografija str.240