Концентрациони логор (КЦЛ) Јасеновац основао је III уред усташке надзорне службе у љето 1941. год.

Поред службеног назива „Заповједништво сабирних логора Јасеновац”, усташе су употребљавали и ове називе: „Концентрациони логор Јасеновац”, „Сабирни логор Јасеновац”, „Збирни логор Јасеновац” и „Сабирни и радни логор Јасеновац”.

Први заточеници на подручју Јасеновца доведени су 19., 20. и 21. коловоза (августа) 1941. из концентрационог логора Госпић. КЦЛ Јасеновац постојао је до 2. свибња (маја) 1945. када су у њега ушле јединице 1. југословенске армије.

КЦЛ Јасеновац је комплекс логора, сабиралишта и губилишта лоцираних у средњем току Саве на површини од 210 км2 и на потезу од Јасеновца до Старе Градишке. Логорски комплекс дијели се на: Логор I Крапје, Логор II Брочице, Логор III Циглана, Логор IV Кожара и Логор V Стара Градишка. Остале локације које се наводе биле су у функцији ових логора, као мјесто прикупљања заточеника, за обављање различитих радова и за масовне ликвидације.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ НА ПРОСТОРУ СПОМЕН-ПОДРУЧЈА ЈАСЕНОВАЦ (1966-1990), Одбор за развој Спомен-подручја Јасеновац 1989. Године, Владимир Дедијер, Против заборава и табуа, прилог 3,  стр. 328