Трећи период

Трећи период постојања КЛ Јасеновац трајао је од март 1943. до априла 1945. На основу дешавања у логору и ово раздобље се може поделити на две фазе. Прва почиње доласком Ивице Бркљачића на место заповедника логора и траје до септембра 1944. Током овог периода животне прилике у логору постају нешто лакше. С пролећа 1943. унутар Логора Циглана укинут је његов најозлоглашенији део “Логор III-ц”. Масовне ликвидације постале су ређе. Заточеници су имали право да као награду за добро владање шаљу пошту И примају пакете. Друга фаза обухвата време од јесени 1944. до априла 1945. То је период поновних масовних ликвидација. Из Старе Градишке у Логор Циглана свакодневно стижу транспорти са заточеницимакоје које махом чине хрватски комунисти. Као и током ранијих масовних убијања жртве се не уводе у логор већ се одмах одводе у Градину на ликвидацију. Убиствима у Градини и на Гранику интезивно се смањује број логораша у логору Циглана.

На слици: Фудбалска утакмица у централном логору III Циглана, током 1943. у присуству представника комисије Међународног Црвеног крста

Фото: Музеј жртава геноцида

Личности

Приче о личностима које су обележиле трећи период постојања логора Јасеновац, често су везане за организовање отпора у логору.

На слици: Др Мило Бошковић, народни херој, убијен у Јасеновцу 21. септембра 1944.

Фото: Музеј жртава геноцида, инв. бр.178

Догађаји

На слици:  Импровизована медицинска лабораторија логора Јасеновац која је показивана представницима Међународне комисије Црвеног крста.