Народни херој

Иван Сабљак

Рођен је 21. липња 1919. у Раковици, Карловац, Хрватска. Обућарски радник.

Живио је у Загребу, гдје је 1938. ступио у Уједињени раднички савез. Убрзо се истакао политичким радом међу радничком омладином. Године 1940. примљен је у Комунистичку партију. Као члан Партије, још проширује политички рад с омладином, истичући да је неопходна сурадња радничке и сељачке омладине.

Послије окупације и формирања НЂХ, један је од главних организатора акција омладинских ударних група у окупираном Загребу. У то вријеме изабран је и у Мјесни комитет СКОЈ-а за Загреб. Препознат од усташких агената на улици, ухапшен је 5. коловоза 1941. године, а убрзо затим интерниран у логор у Јасеновцу. У логору наставља да ради с омладином, настојећи организирати интерниране омладинце, У сијечњу 1942, пребачен је у логор Стара Градишка, гдје је изабран за секретара логорског партијског руководства. Због политичког дјеловања међу затвореницима, неколико пута је био у самици.

Радећи код неког усташе као посилни, Иван Сабљак је успио, преко неких логораша упућиваних на рад ван логора, да успостави везу с Козарачким партизанским одредом. Било је планирано да Одред нападне логор и ослободи заточенике. У томе је требало да дају помоћ и комунисти логораши. Њих је за ту акцију припремао Иван Сабљак, организирајући крађе оружја од усташа у логору.

Ослобођење заточеника било је планирано за љето 1944. године; но, усташка надзорна служба успјела је да открије план акције. Убрзо су сазнали да је главни организатор покушаја бијега Иван Сабљак. Бачен је у самицу, али унаточ мучењу није одао остале организаторе акције, Када су увидјели да од њега не могу ништа сазнати, повели су га, једне ноћи у листопаду 1944. године, на стријељање. Настојећи искористити посљедњу прилику за бијег, Иван Сабљак је почео бјежати, али су га у бијегу усташе убиле.

Народним херојем проглашен је 24. српња 1953. године

Извор: Народни хероји Југославије

Фото: Музеј жртава геноцида, инв. бр. 177