Dokument iz 1944 – pravoslavni Hrvati

Pravoslavni Hrvati

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA – MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA RAVNATELJSTVO ZA JAVNI RED I SIGURNOST – ZAGREB TAJNIŠTVO GLAVNOG RAVNATELJA

R.S. Taj. Broj: 2013/44.

Zagreb 4. srpnja 1944.

Predmet: Zbrinjavanje pravoslavnih

  Hrvata u logorima. 

JS/KH 553

COMITE INTERNATIONAL DE LA CROIX – ROUGE

AGENCE CENTRALE DES PRISONNIERS DE GUERRE

DELEGATION POUR L’ETAT INDEPENDENT DE CROATIE

Z A G R E B 

Savezno sa tamošnjim dopisom JS/KH 553 od 23. VI. 1944. saopčuje se:

Promjenom kućnog reda u logorima zatočenika koji će uslijediti dana 15. VII. 1944 dozvoliće se i svim zatočenicima pa tako i pravoslavnim Hrvatima dopisivanje sa njihovim obiteljskom pripadnicima i rođacima u inozemstvu i to svakih 14 dana po jedna viest opsega kako je to određeno za ratne zarobljenike. Ova u koliko bude upućivana za Srbiju predavaće se Vašim posredovanjem i Opunomoćenika Njemačkog Crvenog Križa za  jugositok u Beogradu. 

Istovremeno dozvoljava se po osobi odprema dva omota mesečno živežih namirnica svim zatočenim. 

Ovom prilikom slobodni smo spomenuti, da se u logorima nalaze samo oni pravoslavni Hrvati kao i Hrvati drugih vjera koji su počinili konkretna dijela i kojima su ta djela redarstvenim postpupkom dokazana, no koja niesu iz naročitih obzira predani redovitim ili priekim sudovima gdje bi bili osuđivani na smrt ili dugogodišnju tamnici radi veleizdaje. Osim toga nema nikakve razlike u postpuku prema pravoslavnim Hrvatima i ostalim zatočenicima. 

ZA DOM SPREMNI!

GLAVNI RAVNATELJ:

(Dr. M. Jurčić)

Strana, 381 – 382 Antun Miletić, Koncentracioni logor Jasenovac, Knjiga III